top of page
Forfatterens bildeDyrebar Omsorg

Marie og hunden Jotka bidrar til bedre anerkjennelelse for dyreassisterte intervensjoner

Marie Myhrvold Bakke jobber som Friluftsterapeut. Hun er 30 år og oppvokst på gård, hun har alltid hatt dyr rundt seg og trives veldig godt med det.

Terapihunden Jotka

Med Maries bakgrunn, med utdannelse innen idrett- og friluftslivs-lærer, med spesialisering i friluftsliv og psykisk helse har hun en bred og god faglig forankring.

Hun har videreutdanning i Naturbasert terapeutisk arbeid fra UiA og Dyreassisterte intervensjoner 5+10 stp fra NMBU.




Husky fra Alta til Asker

- Opp igjennom har jeg jobbet med avlastning, i skole, og med turister i stor hundegård. Jeg har vært aktiv med dans og speideren på frivillig basis, og trives godt i arbeid med mellommenneskelige relasjoner i ulike sammenhenger. Jeg trives alltid når jeg kan bidra til å gi andre folk en litt bedre dag, forteller Marie.



Marie har en hundetype som assosieres med snøføyk og hardt arbeid. Hennes firbente venn og partner er dette og mer til! Marie forklarer:

Terapihunden Jotka

- Hunden min Jotka er en 4 år gammel Alaska husky som jeg tok med meg sørover fra Alta til Asker når covid slo til. Jeg måtte finne ny jobb slik som mange andre og begynte som selvstendig. Jeg har nå mange oppdrag for Solli gård i Asker, men og litt utenom gården.



På Solli arbeider jeg med islandshester, høner, kaniner, duer og katter. I tillegg er Jotka ofte med meg til gården. Jeg har alltid sett at Jotka hadde noe spesielt ved seg og det kom ekstra godt frem i møte med de ulike brukergruppene som besøker gården. Jeg bestemte meg derfor for å egnethetsvurdere Jotka og se om de offisielle testene var enig med meg.


Jeg fikk raskt bekreftet at hun var godt egnet og lærte nye ting fort, sier Marie.


Terapihunden Jotka alaska husky

Jotka er med på besøk stort sett overalt hvor Marie drar og alle elsker henne. Hun er en stor koser, og har en unik effekt på de som møter henne. Jotka er veldig rolig, tålmodig og tolerant. Hun elsker å være i aktivitet!


Tilpasser sin styrke sammen med barn

Jotkas sterke og fine sider er mange. Hun er en god venn og læremester.


-Hun passer fint til å aktivisere barn, lære dem å ta ansvar for å stelle, gå tur med og kose. Vi snakker om hvordan man bør nærme seg en hund man ikke kjenner og hvordan det er hyggelig for hunden å få kos, og hvordan man ser at hunden ikke vil ha mer kos.


Noen ganger får barna lov til å gå tur med henne, og det er god trening for dem å holde igjen en så ivrig hund. Jotka får ofte lov til å trekke barna, fordi de synes det er gøy og hun er dyktig til å balansere hvor mye kraft hun skal bruke avhengig av hvem som er på tur med henne.

Hun er og en dyktig lederhund som går godt på stemmekommandoer både når det kommer til fart, og høyre og venstre signaler. Og på vinteren når stiene har snødd ned finner hun dem igjen lett som bare det, og elsker å brøyte spor for både folk og hester på tur.

Marie Myhrvold Bakke

-Jeg har og hatt med hund på sykehus og hjemmebesøk hos eldre og ser at hun skaper god stemning og engasjement hos de ulike vi er hos, forteller Marie.


Om utdanningen innen dyreassisterte intervensjoner forteller Marie:

- Jeg opplevde kursingen og godkjenningen som en positiv og informativ prosess. Det var kjekt å møte ekte hundefolk som kjente til rasen min og kunne veilede meg på veien. Stor takk til Grete og Line! De andre deltakerne bidro til et unikt læringsmiljø på hvert kurs og bidro med sine hunder, kunnskap og perspektiver. Testene er fornuftig lagt opp og veldig relevante for å sikre dyrevelferden, mener hun.

På spørsmål om det er noen gladhistorier å fortelle om Jotkas kjærlighetsarbeid, så trekker Marie frem den fine interaksjonen mellom Jotka og de hun møter.


Mestring og beundring

Felles for alle gladhistoriene er at hun opplever at både barn og voksne opplever støtte og mestring i samhandling med dyrene.

-Jeg ser at folk blomstrer og blir inspirert. Dyremøtene oppmuntrer og gir motivasjon for flere møter og aktivitet. Det å se at mestringsfølelsen blomstrer og hvordan deltagernes beundring for dyrenes egenskaper vokser gir meg en ordentlig godfølelse!

Livet med Jotka gir så mye. Gleden er stor. Likevel er det noen utfordringer knyttet til å praktisere DAI.

Bidra til bedre anerkjennelelse for dyreassisterte intervensjoner

- Det som er utfordrende er ofte å få informasjon om tjenestene sine ut, synliggjøre seg og finne oppdrag. Kanskje særlig oppdrag som man får ordentlig betalt for. Mange har behov for tjenestene, men ikke råd til å betale.

Å bli anerkjent som viktige bidragsytere for ulike brukergrupper er nok en prosess som vi bare må være en del av og håpe på at bidrar til flere muligheter i fremtiden, tenker hun.


De viktigste grepene Marie gjør er å lære folk hvordan man tilnærmer seg en hund slik at hunden trives. Når hunden er å snill som Jotka, finner den seg i veldig mye, men trives naturligvis best om håndtering foregår på riktig måte. I møte med store grupper barn er et annet grep hun må ta å sikre at Jotka får nok fritid! Pause fra folk, lufteturer og mat og drikke i rolige omgivelser.


Marie er tydelig glad i sin pelskledde venn. Hun runder av med noen gode ord om hunden sin:

-Jeg lærer noe nytt av og om Jotka hele tiden. Hvordan hun tilpasser seg, utvikler og uttrykker seg. Relasjonen med henne setter jeg uendelig stor pris på og det er viktig for meg å ivareta den på best mulig måte. Den nysgjerrige siden av meg vil alltid søke å lære nye ting og Jotka er en super læremester.

Marie Myhrvold Bakke
Marie med kursholderene Line og Grete

Vi i Dyrebar Omsorg ønsker Alaska huskyen fra Asker og hennes matmor Marie alt godt, lykkelige stunder med hverandre og med mennesker som kan nyte godt av deres hjelp og vi vet de kommer til å bli et viktig bidrag til bedre anerkjennelelse for dyreassisterte intervensjoner.

コメント


bottom of page