top of page
Forfatterens bildeDyrebar Omsorg

Camilla og Ragnar driver med hesteterapi – Mange blir beroliget av hester


Camilla og Ragnar fra Stall Ragnar

Fantastisk artikkel i Ås avis, les den her


Camilla Carcary (52) og Ragnar Kjærnes (54) driver med hesteterapi. – Mange blir beroliget av hester og hesteryggen, sier de til Ås Avis.


På Vinterbro ligger Carcarys Terapihesten. Det er en del av Stall-Ragnar og sammen med mannen Ragnar Kjærnes (54) har Camilla åpnet et nytt tilbud der de driver med hesteterapi (hesteassistert terapi). Fra før har de hesteassistert aktivitet. Her er skogen rett ved siden av og kilometervis med flotte turløyper for hest. Fra før er de kjent for tilbud med guidet ridetur med hest, ulike kjøreoppdrag og ridetimer. De har også et samarbeid med DNT og Breivoll Gård.

Camilla jobber til daglig som pedagogisk-psykologisk rådgiver i Viken Fylkeskommune. Hun har spesialistutdanning i barn og unges psykiske helse med fordypning i kognitiv adferdsterapi. I tillegg har hun tatt ett års studium ved NMBU på dyreassisterte intervensjoner.

– Jeg har holdt på med hest siden jeg var liten jente, og det har vært en lidenskap så lenge jeg kan huske. Hestene trenes med god kunnskap i hestens atferd og «språk» og hesten er for meg en katalysator i terapirommet. Vi skaper et rom for at man kan bli åpnere og snakke sammen.


Stortrives på hesteryggen

Det hele startet med Christian. Han har ridd hos Camilla i mange år. Siden har han fortsatt å komme dit.

I helgen kom han sammen med miljøarbeiderne Lars og Hilde.

Christian har ridd jevnlig i mange år og stortrives på hesteryggen. Han liker gjerne å sette opp litt fart og koser seg gjerne med å børste hesten etterpå.

– Dette er en av de aktivitetene Christian ikke ønsker å bli raskt ferdig med. Det virker også beroligende for han, forklarer Lars.



Stall Ragnar terapihest


Godt samspill

Mor Anne snakker varmt om tilbudet sønnen deltar på.

– Vi ser at han føler trygghet på hesteryggen. Der får du en form for samspill mellom hest og rytter. Det gir en god følelse og det videreutvikler alt i kropp og sjel.

Anne forteller at mange grupper kan ha godt av et slikt tilbud. Enten det er små eller store utforinger.

Styrker selvtilliten

Camilla har så vidt kommet i gang med tilbudet. Hun ser for seg at det kan nå ut til barn og unge eller voksne som sliter med engstelse, nedstemthet og tankeproblematikk. Hun har også erfaring med at hesten kan styrke egen selvtillit.


– Har du dårlig selvtillit eller strever med å sette egne grenser kan arbeidet med hesten styrke egen selvtillit for du må tørre å sette grenser. Det er bra for selvfølelsen.

Hun forklarer også at hesten ikke dømmer deg for den du er, forhistorien din eller hvilke klær du har på deg.


Hesten som terapeut

Camilla og Ragnar tilnærmer seg brukerne på ulike måte og etter behovet.

– Noen synes det er greit å pusse og holde på med hesten mens vi prater. Andre liker å ri mens jeg går sammen dem og prater.

Noen lærer seg å være rolige sammen med dyra og lære seg å puste mindre overfladisk. Ragnar viser hvordan brukeren legger seg ned på magen oppå hesteryggen og kjenner pusten til hesten.

– De følger pusten til hesten og puster sammen med hesten, sier Camilla.

Nærkontakt med det store dyret hjelper brukerne til å registrere hele kroppen og gradvis forholde seg til den. Pulsen senkes og hestens ro overføres til brukeren.




Stall Ragnar hesteassistert terapi



Tar seg opp med oppdrag

Også pandemien har rammet Stall Ragnar.

– Det ble brått slutt på alle kjøreoppdrag, men nå har det startet å ta seg litt opp igjen og flere har kommet tilbake i forhold til bryllupskjøring, sier Ragnar.

Noe helt spesielt han har fått være med på i den spesielle tiden var å kjøre hest og vogn under innspillingen av fjorårets julekalender som gikk på NRK; Kristiania Magiske Tivoliteater.

– Det var jeg som kjørte Erle og familien. Det var veldig moro å være med på.



Stall Ragnar sine hester


God egenterapi

De har flere hester på gården. Hestene de bruker er av rasen Døl og Gypsy Cob. Terapihestene Frk. Fryd og Madame er av rasen Gypsy Cob. Terapihestene er godkjent av Dyrebar Omsorg og de er opptatt av at hestene skal være trygge å jobbe med.

– De har blitt de gode samarbeidspartnerne og kollegene våre, sier de.

– Hvordan opplever du hesten selv, slapper du av på hesteryggen?, spør vi Camilla


– Hest for meg er god egenterapi. Når jeg har vært på jobben hele dagen er det en fin måte å få tankene over på noe helt annet og være fysisk aktiv. Jeg må ut hver eneste dag, avslutter Camilla Carcary


Stall Ragnar logo






Comments


bottom of page