top of page

Kulturskatter som skolehunder

Forfatterens bilde: Johanna Andrea PodhornyJohanna Andrea Podhorny

Sunniva Daapan og skolehundene

Sunnivas gylne hjelpere

Sunniva Daapan er i besittelse av to fantastisk flinke og forskjellige hjelpere: Buhundene Storm og Virre. Sammen er de til stor glede for barna på skolen de jobber på i Asker.

En av Dyrebar Omsorgs virkelig store ressurser er skolehund-teamet Sunniva, Storm og Virre. To blakke buhunder er ikke det vi ser oftest i rollen som terapi- og skolehunder, men hvorfor ikke? 2 norske kulturskatter som er skolehunder kan vel også være skatter for barn som trenger dem.

Sunniva var en tilsynelatende vanlig buhundeier da hun via en venn fikk vite om fagfeltet DAI og praksisen med å jobbe med hunder i skolen. Sunniva forteller:


- Det begynte med at en venninne spurte om jeg kunne tenke meg å ta utdanningen jeg trengte for å kunne bruke skolehunder. Jeg visste ikke hva skolehunder var, så hun hadde mye å fortelle om hundehuset til Anne Grete Låhne på Midtbygda skole. Jeg fikk komme å snakke med henne og se hvordan hun jobbet.

Da ble jeg utrolig fascinert!


Store personligheter og kulturskatter som skolehunder

Sunniva ble vitne til noe helt spesielt som utspant seg i klasserommet. Kunne hun gjøre det samme?

- Jeg hadde både Virre og Storm på det tidspunktet og jeg visste jo hva de ga meg, men tenkte aldri på at jeg kunne bruke dem i arbeid med andre mennesker, forteller Sunniva.

Da var det bare å hive seg rundt og begynne på Dyreassisterte Intervensjoner på NMBU.

Til min store glede besto begge egnethetstesten og treningen begynte for alvor. Vi måtte trene MYE på ro, for de er proppfulle av krutt! Det er de forsåvidt fortsatt, men nå er det i litt mer kontrollerte former, sier Sunniva.



Buhundene storm og virre


Hun har nå arbeid på en skole hvor hun får lov til å jobbe i team med hundene Storm og Virre. Det er svært så mye de kan komme til nytte! Jo, buhunden er en allsidig rase.

- Nå jobber vi på en barneskole i Asker, de har vært med meg der i to år nå. De er med inn i klasserommet med meg sier Sunniva som fortsetter:

- De har blitt brukt som lesehunder, miljøskapere, turkamerat i friminutt, lek og som et slags verktøy i undervisningen. De spinner lykkehjul når vi spiller bingo, henter tennisballer med bokstaver som elevene lager ord med, spiller bowling så elevene må regne ut poeng og mye mer, kan Sunniva fortelle.


Gledesspredere i klasserommet

Alle elevene gleder seg til Virre og Storm kommer på skolen, barna viser hensyn og er så gode med dem. Mange elever profiterer på å arbeide med skolehunder. Motivasjonen for å gjøre oppgaver er skyhøy, de glemmer ofte at de jobber med skoleoppgaver, fordi det er så lystbetont og gøy! Og gutta ELSKER å være på jobb. De synes alle mennesker er perfekte, og vil være med på det som skjer. Elevene synes nok det er morsomst når hundene ikke er perfekte, rampestreker er populært.


Hundene til Sunniva er riktignok av samme rase, men de er jammen to ulike individer! Matmor forteller om de to sjarmørene sine:

- Virre er en litt forsiktig type, tålmodig og søt. Han passer til de som kanskje ikke er så vant til hunder, eller er litt engstelige. Han er god på å tilpasse seg barnas følelser. Hvis noen gråter kommer han helt inntil eller legger seg på fanget deres. Det er han ikke trent opp til, det er bare sånn han er. Helt nydelig, spør du meg!



Buhund som skolehund


Både nærhet og sprell

Her er vi helt enige med Sunniva. Tenk så fint med en hund som er så intuitiv og forstår hvem som kan trenge litt ekstra trøst. Vel og merke uten å bli engstelig selv.

Det er det som er så gull med å få terapidyr vurdert og sertifisert av en etolog. Du lærer mye om å lese hunden din også underveis i kurs og utdanning hos Dyrebar Omsorg.


Med Storm er det helt motsatt, forteller Sunniva.

- Han er proppfull av krutt, han har ingen tålmodighet, han er spretten og kul.

Han appellerer gjerne til de elevene som har noen av de samme egenskapene, eller de som setter pris på underholdningen og humoren i krumspringene hans. Det er så herlig når en hel klasse får latterkrampe av Storm, han byr på seg selv, kan vi si.


Det skulle vi likt å sett! Ja, en hund som inviterer til humor og latter, det skal en ikke kimse av. Det kan løse opp i spenninger, det kan appellere til elevene på tvers av alder og kjønn og venneklikker og personlighet.


- De er ganske like å se på, men veldig forskjellige i personlighet, konkluderer Sunniva.



buhund som kulturskatt og skolehund


johanna.podhorny@gmail.com



Se våre utdanninger, kurs og sertifiseringer

👇🏼


Commentaires


bottom of page