top of page
Forfatterens bildeDyrebar Omsorg

Lars er PADA Team-sertifisert!

Av Johanna Podhorny


Lars kan nå bistå som figurant på PADA-testing av hund. PADA er vår egnethetsvurdering og personlighetsevaluering av hund (og andre domestiserte dyr). Det stilles høye krav til hvem som kan utføre PADA-tester. Det er krav til en evaluatør med utdannelse innen etologi og en sertifisert figurant som håndterer og interagerer med hundene i de forskjellige momentene hunden må igjennom under testen.



Lars Kvanum


Og nå er Lars endelig PADA-sertifisert!

Lars Kvanum er nybleven PADA-sertifisert figurant for oss i Dyrebar Omsorg. Vi har tatt en prat med ham for å høre hvordan det gikk til og hvordan han trives med oppgaven. Dessuten måtte vi høre litt om hans elskede labradorer.


Lars forteller villig om hvordan han ble PADA-sertifisert:

- Jeg har drevet med hund i mange år (jeg har vel hatt hund i ca 47 av mine 50 år), og i forbindelse med sertifisering av Garm fikk jeg god kontakt med Christine - etolog og forsknings- og utviklingsansvarlig hos Dyrebar Omsorg. Hun mente at jeg hadde verdifull kompetanse som kunne bygges videre på, sier Lars. 



PADA sertifisert




Lære seg å se atferd

Prosessen med å bli figurant syntes Lars var spennende. 

- Det ble lagt opp et veldig lærerikt kurs bestående av både teori og praksis, der vi lærte om alle rollene som er involvert i adferdstesten. Etter dette har vi vært med på ekte tester for å trene på rollene som både testleder og figurant, og nå i helgen fikk jeg figurantdelen godkjent, beretter Kvanum. 

 

Lars føler at han har fått utvidet sin kunnskap om hundeatferd. 

- Jeg har lært veldig mye om hunders språk og adferd. Jeg hadde en god del forståelse for dette fra før, men det er klart at med mengdeerfaring fra forskjellige individer og raser får man en langt bedre plattform å stå på. 


Vi kommer inn på dette med dyrevelferd som jo er mye av årsaken til at vi utfører tester. Med hensyn til dette har Lars noen fine tanker. 



Lars Kvanum og hundene


Viktig velferd

- For meg som er interessert i hundenes språk fra før har prosessen med å bli figurant vært veldig verdifull – spesielt med det at jeg nå er mye flinkere til å lese hunder og forhåpentligvis vil kunne ta dem ut av situasjoner de føler stressende og ubehagelige. Det er verdifullt både for hundene våre og for dem vi jobber med.


-Jeg er labradormenneske, og er for tiden eid av to brune labradorer. Det hører med til historien at på veien til å bli godkjent figurant fikk jeg mye pes fordi jeg naturlig var mer øm overfor labber, sier Lars og blir litt lattermild. 

Lars tror han har blitt flinkere der. Selv om jo labbene har en spesiell plass i hjertet hans – utenfor testlokalene. 

Lars forteller om sin fine seniorhund Garm, som er eldstemann i huset. Han blir 9 år nå i mars. 

- Garm har vært en fantastisk hund siden han ble ca 1,5 år. Før det var jeg ikke helt sikker på ham. Altfor mye motor og altfor lite brems. Han ble godkjent som terapihund gjennom en annen organisasjon da han var 2,5 år gammel og ble godkjent som besøkshund i Dyrebar Omsorg for ca 2 år siden, forteller matfar Lars. 



Hugin og Garm


Fars øyenstener

Yngstemann er Hugin på 2,5 år. Han fikk godkjent egnethetsvurdering høsten ’23 og jeg håper å kunne få ham godkjent på praktisk prøve i løpet av sommeren. For tiden blir det lite jobbing på oss, for Garm har ødelagt skulderen sin og er mer eller mindre pensjonert fra alt som er mer krevende enn snuseturer. Hugin er jo ikke godkjent enda. 


Lars forteller så fint om samspillet mellom hundene sine. De to har sånn glede av hverandre. Jeg husker hvordan Lars stolt kunne fortelle alle som var skeptisk til at han skulle ha TO labradorer, hannhunder, hvor bra det gikk! 

- Garm har vært storebror for Hugin siden Hugin var 6 uker og de møtte hverandre for første gang. Spesielt siden han var 8 uker og flyttet inn til oss.

Å se hvordan Garm og Hugin kommuniserer og hvordan Garm var med på oppdragelsen var spennende – og spennende å se Hugin gjøre samme jobben på hunden til kjæresten min, sier Lars stolt. 



Hugin og Garm


Fremtidsplanene har Lars og labradorene klar:

- Selv har jeg gått på NMBU-kurs for å bli godkjent terapihundfører ved siden av dagjobben som konsulent. 

Drømmen er å jobbe innenfor kriminalomsorgen med terapihund.  

- Når jeg blir godkjent som terapihundfører håper jeg på å kunne jobbe i fengsel med Hugin, eventuelt med barn med adferdsvansker og da spesielt ADHD i første omgang, avslutter Kvanum.







PADA egnethetsvurdering

Comments


bottom of page