top of page
Forfatterens bildeJohanna Andrea Podhorny

Lexie: fra avlivning til Omsorgshund

Maria er dyrepleier i full jobb på en dyreklinikk, men er for tiden i svangerskapspermisjon. Hunden hennes, rottweileren Lexie, har vært i tjeneste for Dyrebar Omsorg som omsorgshund. Oppdragsgiver var St. Olavs Hospital. Lexie er nå pensjonert på grunn av forverret helsetilstand, men har gjort en viktig innsats i den tiden hun var frisk og aktiv. Lexie er en spesiell hund med en spesiell historie. Her kommer den!


Lexie omsorgshund

Avlivning til Omsorgshund

— Maria Jørgensen

Lexies reise fra avlivning til Omsorgshund. I 2020 kom Lexie inn for avliving på dyreklinikken der jeg jobber. Hun var svært overvektig og slet med smerter i leddene. Jeg og veterinæren var i ferd med å sette venekateter på frambenet til Lexie da hun trakk benet til seg. Jeg innså at hun egentlig virket ganske fin og frisk, foruten leddproblemene, og lurte på om vi skulle høre med eieren om de var villige til å omplassere henne i stedet. Dette samtykket de heldigvis til! Planen min var opprinnelig å få Lexie ned i vekt og finne et godt hjem til henne, siden vi egentlig følte at vi hadde nok med hund og katt hjemme selv.




Lexie i fjellet

Lexie og jeg gikk mange fjellturer, hun begynte på slankefôr og viste seg å være en drøm å jobbe med. Hun var den enkleste, snilleste og mest bedagelige hunden jeg hadde vært borti. Vekten raste av samtidig som smertene minket. På noen måneder gikk hun ned 17 kg (fra 53 kg til idealvekten på 36 kg), nesten en tredjedel av kroppsvekten sin. Mindre vekt på leddene gjorde henne mer spretten og livsglad. Hun kunne endelig løpe om kapp med dalmatineren vår.


Det var i denne perioden vi innså hvor unik og spesiell hun var. Hennes gode og varme personlighet gjorde ikke bare oss spesielt glad i henne, men hun hadde denne effekten på alle som ble kjent med henne. Vi innså raskt at hun hadde blitt et permanent familiemedlem hos oss.


Da jeg tok dyrepleierstudiet på Veterinærhøgskolen i Oslo, tok jeg samtidig et kurs som het "Introduksjonskurs i Dyreassisterte Intervensjoner". Drømmen min har alltid vært å kunne samarbeide med dyr for å hjelpe mennesker. Måten jeg ønsket å gjøre dette på var å utdanne en omsorgshund.


PADA Egnethetsvurdering og Sertifisering

Dalmatineren vi hadde fra før, egnet seg ikke til å bli omsorgshund. Hun var for nervøs og utrygg i nye omgivelser. Lexie derimot viste seg å ha nerver av stål og er trygg uansett hvilken situasjon hun havner i, noe hun bekreftet på PADA Egnethetsvurderingen hun måtte gjennom for å sertifiseres som omsorgshund. Der testet de blant annet hvordan hun reagerte på mennesker i rullestol, når noen mistet krykkene sine, etc. Hun besto alle prøvene med glans og ble sertifisert med tittelen Dyrebar Tjenestehund - omsorgshund.



Maria Jørgensen og Lexie


Lexies offisielle oppdrag som omsorgshund ble utført på Regional sikkerhetsavdeling på St. Olav. Her møtte vi brukere i grupper som fikk kose med Lexie og gå korte lufteturer med henne. Det var rørende å se hvilken effekt møtet med Lexie hadde på brukerne. De lyste opp da de så henne, og det virket som de glemte litt hvor de var. Det å få klappe og kose med Lexie ga dem et avbrekk fra hverdagen. Det var tydelig at hun gjorde inntrykk, for flere brukere spurte om når de fikk se henne igjen og gledet seg en hel måned til neste gang. Én bruker koste ganske røft med Lexie. Noen fra utsiden ville kanskje syntes det virket voldsomt, men Lexie var den perfekte hunden for dette. Rottweileren i henne elsker røff kosing, og hun var som skapt for dette miljøet. For henne var disse besøkene som en luksusferie, menneskeelskeren som hun er. Hun skulle bare visst hvilken forskjell hun utgjorde bare ved å være seg selv.



Lexie med snø i ansiktet


Vi besøkte avdelingen månedlig i fem måneder, fram til jeg ble gravid og måtte avslutte. Flere brukere ble lei seg over å ikke få treffe Lexie igjen, og ga henne en skikkelig god hadet-klem.


Lexie har nå bikket 12 år og blitt pensjonist. Hun er god tvers gjennom, og har vært den perfekte omsorgshund både for de hun har besøkt, men også for meg å jobbe med. Hun har ikke bare endret livet vårt til det bedre, men har også hatt en positiv effekt på så mange mennesker både i Trondheim og Namsos.




 

Les mer om Omsorgshund

👇



Les mer om PADA Egnethetsvurdering

👇


コメント


bottom of page