PADA er en personlighetsevaluering utviklet av Dyrebar Omsorg og ICofA, i samarbeid med forskere i Ungarn, inkludert Ádám Miklósi, en av de ledende ekspertene innen forskning på hund.
PADA vurderer hundens medfødte personlighet. PADA brukes av veterinærer, oppdrettere, atferdskonsulenter, omplasseringssentre og som et verktøy for å vurdere egnethet som tjenestehund.
Å ha en internasjonalt kvalitetssikret modell for personlighetsevaluering av hund er viktig for å sikre dyrevelferd og fagkunnskap i testene på tvers av kulturer og landegrenser.
Christine Olsen sier det så fint:
Det å ha et internasjonalt nettverk, en felles enighet, en metode og en rekke gode folk med kunnskap og bakgrunn innen atferd, det er gull.
PADA camp i Hellas sommeren 2024 skulle vise seg å bli veldig spennende, forteller etolog Christine Olsen i Dyrebar Omsorg.
Vi har tatt en prat med Christine for å høre mer!
- Dette er første gang en slik PADA-leir holdes i Hellas.
Det var i Nederland i fjor høst og det var såpass vellykket at vi ville ha det en gang hvert år, forteller Olsen.
Kostas Kilias som er en del av det internasjonale terapihundmiljøet og også driver et shelter, foreslo at vi kunne ha det i Hellas.
Valget falt på Loutraki og det var Kostas Kilias som ordnet alt det praktiske: et sted å være med egne leiligheter og plass til hundene. Leiren varte i fire dager, mandag til torsdag.
-Vi møttes allerede kvelden i forveien. Mandag startet vi med morgensamlinger og trening og testing av hunder, forklarer Christine.
Kostas, som driver et shelter, kunne bidra med flere hunder til egnethetsvurderinger.
Olsen er klar på at det er nødvendig å ha bakgrunn, kunnskap og utdannelse til å se atferd hos hundene og kunne tolke den.
PADA-systemet som brukes er objektivt og beskrivende.
Man ser etter kroppsspråk som nok kan være subtilt, men som kan bedømmes med hjelp av PADA. Er hunden sosial? Er den trygg på mennesker? Har den ressursforvar? Hvordan avreagerer hunden etter å ha møtt på et ukjent objekt eller person?
Dette er ting som er ønskelig å avdekke under en test.
Og det virker, forklarer Olsen.
- Vi testet blant annet en hund som viste tegn på usikkerhet. Hunden bet dessverre på et senere tidspunkt. Tegnene på at den kunne gjøre det, så vi under testen, forklarer Christine.
Man skulle tro det hadde noe å si om hunden har landet i nytt hjem eller dannet et bånd med nåværende eier før en slik test. Christine forteller at så ikke er tilfelle.
- Det skulle man tro, men vi tester ikke hundens forhold til eier eller hvor komfortabel den er blitt. Vi tester iboende egenskaper, som er relativt stabile gjennom livet hos en voksen hund, forklarer etologen.
Målet med PADA- samlingen var selvsagt å få flere godkjente team.
Det har lyktes godt. Etterhvert har PADA- metoden for testing av potensielle terapidyr spredd seg til flere land.
- Vi har mottatt interesse helt fra Brasil, forteller Christine som sier at 14 land nå er representert.
Om hvordan det er å jobbe med dette på tvers av landegrenser sier hun:
- Folk er så positive, så det er bare gøy å jobbe med PADA.
Det er et godt verktøy for å kartlegge hunder av ulik bakgrunn og forskjellige raser, slik vi fikk anledning til nå i Hellas. Mye takket være Kostas og hundene han hadde tilgang på.
Det å ha et internasjonalt nettverk, en felles enighet, en metode og en rekke gode folk med kunnskap og bakgrunn innen atferd, det er gull, sier etologen.
Labradoreier Lars Kvanum var også med på leiren i Hellas. Han hadde en fin opplevelse og fikk opplevd mye. Det er alltid bra å fylle på med erfaring om hund!
- Etter å ha fullført PADA-opplæringen ble vi invitert med på camp i Hellas. Dette var en spennende opplevelse jeg ikke kunne si nei til, selv om jeg verken liker varme eller å forlate hundene mine.
Selve campen ble avholdt ca 1 time nord for Athen og våre greske kumpaner hadde gjort en utmerket jobb med å skaffe oss gode fasiliteter med kort vei til strand for dem som ønsket det etter timene med testing.
Det var veldig spennende både å møte PADA-team fra andre deler av Europa og også det å føle på opplevd forskjell i hundeadferd i et annet land. Mange av hundene vi testet var «rescues», altså adopterte hunder som hadde levd på gata. Det var i det store og hele en veldig spennende og lærerik camp, til tross for lange, svette dager med testing – og på toppen en halsbetennelse jeg ble velsignet med på dag 2.
Det gjorde det mye mer interessant å forsøke å forklare hundeførerne hva de skulle gjøre!
Inntrykket som sitter igjen er uansett mange bra foredrag, verdifull praktisk erfaring, hyggelige mennesker fra rundt omkring i Europa (til og med Ukraina!) og generelt en spennende, hyggelig og lærerik opplevelse.
Det var så fint å ha med Lars på PADA-leiren. Han er engasjert, lærer fort og suger til seg nye erfaringer der han kan.
Suzan Vlamings erfaringer og Inspirasjoner fra PADA-leiren
Jeg heter Suzan Vlaming – Kikkert. Jeg ble født i 1981 på en gård på øya Texel i Nederland. Hjemme hadde vi alle slags dyr, men ingen hunder. Jeg er hundeatferdsterapeut og HBO-psykolog (for mennesker) og drevet mitt eget selskap Clinidogs siden 2005 hvor jeg tilbyr hundetrening i små grupper og ofte private økter.
Årlig deltar jeg på (inter)nasjonale kurs for å få mer inngående kunnskap om arbeid med dyr i omsorg og velferd. Jeg har vært involvert i ulike opplæringskurs for terapihunder i Nederland, hvor fokuset mitt er på trening av emosjonelle støttehunder for mennesker med for eksempel PTSD, autisme eller en angstlidelse.
Jeg har vært hesteterapeut siden 2023. Etter en treårig utdanning i coaching med hester, kan jeg kalle meg en kroppsfokusert terapeut med hester og jeg bruker også denne formen for coaching og terapi med hunder.
I 2021 dro jeg til Polen med min kollega for å bli kjent med PADA. Jeg har vært PADA-evaluator i Nederland siden 2022, og det finnes nå flere PADA-team og PADA-evaluatører i Nederland. Fordi jeg mener man aldri blir ferdig med å lære, dro jeg til PADA-leiren (2024) i Hellas. Det er veldig gøy å være med disse hundemenneskene. Fordi vi alle er der for å oppnå det samme. Mer trivsel i DaTi hundeverden. Observere hundene i Hellas, gjennomføre tester med ulike internasjonale personer og deretter diskutere hva vi har sett. Det er det jeg liker med PADA-leiren. Du lærer alltid noe nytt. Kollegene du tilbringer dager med blir venner. Hjelpe hverandre med testen, stille kritiske spørsmål. Og etter klokken 17 slappe av og nyte en gresk drink om kvelden. Enten du er tekniker, leder eller evaluatør, fortsetter du å lære.
Jeg nøt Kostas, fra det greske PADA-teamets erfaringer og felte selv en tåre når han fortalte om hvordan hunden er en fantastisk katalysator for misbrukte barn som må fortelle sin historie i retten. Og med hjelp av hunden, være i stand til å regulere og gi svar på viktige spørsmål. Kostantina fra det greske PADA-teamet viste videoer av sitt arbeid med ulike barn og dette var utrolig inspirerende. Og jeg håper at hun vil skrive en bok eller holde et live foredrag med sine kreative ideer for ulike grupper.
Les mer om PADA Egnethetsvurderingen
Les mer om PADA Personlighetsevaluering
Comments